04. maj – Srbija najmanje izdvaja za zdravstvo tokom pandemije

0
109

Srbija izdvaja najmanje dodatnih sredstva za zdravstvo tokom epidemije koronavirusa u poređenju sa ostalim evropskim zemljama, pokazuju podaci platforme Covid 19 Health System Response Monitor (HSRM), koja je nastala kao zajednički poduhvat evropske kancelarije Svetske zdravstvene organizacije, Evropske komisije i Evropske observatorije za zdravstveni sistem i politiku.

Prema ovim podacima Srbija izdvaja šest dolara po stanovniku (izraženo po paritetu kupovne moći), a slijedi je Grčka sa 15 dolara, Letonija – 17 i Bosna i Hercegovina sa 20 dolara. Najviše para u vrijeme krize pak opredijelile su Švajcarska (215), Estonija (225) i Litvanija (386).

Podaci koje je predstavila platforma HSRM treba da pruže grubu sliku izdvajanja za zdravstvo u vrijeme krize izazvane epidemijom. Kako se naglašava, informacije koje su korišćene dobijene su na osnovu podataka dostupnih o zemljama na HSRM platformi do 27. aprila, kao i na osnovu razgovora sa stručnjacima iz različitih područja Evrope.

Na osnovu ovih informacija HSRM bilježi da je među 24 posmatrane zemlje Srbija na poslednjem mjestu po novcu koji je država opredijelila kao dodatna sredstva za borbu protiv korone namijenjena zdravstvu. Pored Srbije, iz regiona i Bosna i Hercegovina je izdvojila malo sredstava, dok Albanija sa 24 dolara i Hrvatska sa 28 stoje bolje. Podataka za Sloveniju, Crnu Goru i Makedoniju nema.