04. mart – 9.000 oboljelih od multiple skleroze – Srbija

0
233

Procjenjuje se da u Srbiji ima oko 9.000 ljudi oboljelih od multiple skleroze (MS), a osim liječenja ovim pacijentima potrebna je psihološka podrška kako bi se suočili sa dijagnozom nepredvidive bolesti, promjenljivog toka.
Psihocijalno savjetovalište Društva MS u Srbiji proslavilo je 15 rođendan i do sada im se za pomoć obratilo više od 5.000 oboljelih i njihovih porodica.
Neuropsiholog Aleksandra Parojčić kaže da su pacijenti i njihove porodice nakon što saznaju dijagnozu uplašeni i zbunjeni i da često uplakani kucaju na njihova vrata.
– Dešava da pacijenti depresivno reaguju kada se suoče sa gubitkom zdravlja koje je nepovratno. Pored neurološke bolesti, ne treba nam još dijagnoza depresije – kaže Parojčić i dodaje da je psihosocijalna podrška veoma važna.
U svijetu od MS boluje više od dva miliona ljudi, dok je u Srbiji registrovano više od 9.000 oboljelih. Danas se u Srbiji primjenom ljekova koji povoljno modifikuju tok bolesti, imunomodularnim i imunosupresivnim ljekovima liječi nešto više od 1.200 bolesnika, kojima je to bilo najneophodnije i ovaj broj se lagano povećava.
Tokom jeseni 2018.godine, Društvo multiple skleroze Srbije je sprovelo veliko istraživanje o informisanosti pacijenata o samoj bolesti i liječenju među svojim članovima, u kojem je učestvovalo skoro 600 pacijenata, što predstavlja gotovo 10 odsto oboljelih u Srbiji.
Najvećem broju oboljelih od multiple skleroze, dijagnoza je postavljena nakon 15 godina. Najviše ispitanika kao prve simptome bolesti navelo je probleme sa hodanjem, zatim probleme sa vidom i na bolne grčeve u nogama. Na pitanje da li su do sada primali bilo kakvu terapiju za MS, 80 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, dok 20 odsto da nije. Što se tiče ljekova koje dobijaju, njih 97 se izjasnilo da dobija terapiju prve generacije (većinom interferonsku terapiju) koja se nalazi na listi ljekova RFZO -a, dok njih 21 osim interferonske terapije dobija i druge ljekove. Njih 22 dobija ljekove novijih generacija, kroz kliničke studije ili preko donacija. Zabrinjavajuće je da čak 292 ispitanika je liječeno zbog MS, ali nijednim od gore navedenih ljekova.