04. mart – Amerika uskoro može ostati bez ljekova – SAD

0
172

Ako zastoj u kineskim fabrikama ljekova potraje još nekoliko nedjelja dobar dio Amerike bi mogao da počne da osjeća nestašicu vitalnih medikamenata. U protekle dvije decenije veći dio proizvodnje ljekova i sanitetskog materijala odvija se u kineskim kompanijama i to na osnovu dogovora koji je izdejstvovala administracija Bila Klintona, a koja je preselila farmaceutsku proizvodnju iz pogona u SAD u Kinu.

Poslije ovog sporazuma 2002. SAD su zatvorile i posljednju svoju fabriku za fermentaciju penicilina u državi Njujork. Ipak farmaceutske kompanije izdejstvovale su da uprkos proizvodnji u Kini, na kutijama ljekova i dalje zadrže made in USA.

Ove šokantne informacije prvi put su saopštene prošle nedjelje na saslušanju u Kongresu u Vašingtonu povodom “crvenog svijetla” koje je došlo iz američkih bolnica.

Rosmari Gibson, iz Instituta za bioetiku Hastings Centra, pred Kongresom je objavila da je “zavisnost snabdevenosti ljekovima u SAD od Kine više nego alarmantna”.

– Danas je oko 80 odsto svih farmaceutski aktivnih sastojaka u SAD proizvedeno u Kini. Tamo se za potrebe SAD proizvode i hemijski prekursori, hemijski gradivni blokovi koji se koriste za pravljenje aktivnih sastojaka od kojih zavisi čitava paleta antibiotika. – rekla je Gibsonova.

Njih u Sjedinjenim Državama koristi ogroman broj pacijenata svakog dana i služe za suzbijanje veoma ozbiljnih infekcija.

Nedavno istraživanje Ministarstva trgovine utvrdilo je da 97 odsto svih antibiotika u Sjedinjenim Državama dolazi iz Kine.