04. novembar – Ostavljaju oboljele od Covida da umru od gladi? – Sjeverna Koreja

0
72

Oboljeli od Covida-19 u Sjevernoj Koreji smješteni su u karantinske kampove i prepušteni da umru od gladi. Izvještaji sugerišu da su ljudi sa simptomima virusa “zatvoreni u domove bez hrane” te da su vlasti spalile desetine tijela žrtava Covida, piše Daily Mail.

Tim Peters, hršćanski aktivista koji vodi dobrotvornu organizaciju Helping Hands Korea sa sjedištem u Seulu, rekao je da izvori u Sjevernoj Koreji tvrde da su karantinski kampovi zbog koronavirusa postavljeni u gradovima u blizini kineske granice. No, dodaje, da su zatvorenici u kampovima često ostavljeni bez medicinske njege i hrane.

– Jedna od alarmantnijih informacija koja je došla do nas je da vlada pruža apsolutno minimalnu ili nikakvu količinu hrane ili ljekova onima koji su tamo smješteni – rekao je Peters za The South China Morning Post.

Dodao je da je na porodicama građana koji su u karantinu da dođu do ulaza kampova te da donesu hranu i medicinsku pomoć kako bi oboljele rođake održali u životu. Porodice donose kupljene ljekove koji se prodaju na tržnicama pa i biljne domaće ljekove.

– Moji izvori ukazuju da su mnogi u tim kampovima već umrli, ne samo od pandemije, već i od gladi i srodnih uzroka – tvrdi Peters.