04. oktobar – Globalna mreža laboratorija za procjenu podataka vakcina protv Covid 19

0
112

Velika neprofitna grupa za hitne slučajeve u zdravstvu uspostavila je globalnu mrežu laboratorija za procjenu podataka potencijalnih vakcina protiv COVID-19, omogućavajući naučnicima i proizvođačima ljekova da ih uporede i ubrzaju izbor najefikasnijih vakcina, piše agencija Rojters.

Uoči najave mreže laboratorija, Melani Sevil, direktorka istraživanja i razvoja vakcina u Koaliciji za epidemiološku spremnost za inovacije (CEPI), rekla je da je ideja bila „upoređivanje jabuka sa jabukama“ dok se proizvođači ljekova utrkuju da razviju efikasnu vakcinu.

Centralizovana mreža je prva takve vrste koja je uspostavljena kao odgovor na pandemiju.

U mreži koja se prostire iz Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, laboratorije će centralizovati analizu uzoraka „kako bi se sve vakcine analizirale pod jednim krovom“, rekla je Sevil.

CEPI mreža će u početku uključivati šest laboratorija, u Kanadi, Britaniji, Italiji, Holandiji, Bangladešu i Indiji.

Stotine potencijalnih COVID-19 vakcina su u različitim fazama razvoja širom svijeta, a vakcine razvijene u Rusiji i Kini već su primijenjene prije nego što su urađena ispitivanja pune efikasnosti, a Pfizer, Moderna i AstraZeneca vjerovatno će imati rezultate ispitivanja u završnoj fazi prije kraja godine.