04. oktobar – Osporena smrtna kazna u ustavu Republike Srpske – BiH

0
252

Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio je odredbu ustava Republike Srpske u kojoj je bilo predviđeno postojanje smrtne kazne.

U izjavi za Radio televiziju Republike Srpske, predjsjednik ustavnog suda BiH Zdravko Knežević rekao je da je sud odlučio da takva norma ne može postojati u ustavu RS. Po njegovim riječima entitetske institucije imaju rok od tri mjeseca da izbrišu tu odredbu koja je današnjom odlukom stavljena van snage.

Vlasti RS-a su postojanje smrtne kazne u ustavu preuzele iz zakonodavstva bivše Jugoslavije, te su u međuvremenu u više navrata bile kritikovane zbog toga od evropskih i međunarodnih institucija. U Ustavu RS-a bilo je definisano kako se smrtna kazna može propisati i izreći samo za najteže oblike teških kaznenih djela. No, vlasti ovoga entiteta nikada je nisu izrekle, niti je krivičnim zakonodavstvom bilo predviđeno izricanje smrtne kazne.

Zahtjev za ukidanjem smrtne kazne podnio je kluba izaslanika bošnjačkog naroda iz vijeća naroda Republike Srpske. U međuvremenu su vlasti Republike Srpske najavile izmjene entiteskog ustava kojima je predviđeno i izbacivanje odredbe o postojanju smrtne kazne.