04. septembar – Otvoren Institut za ljubaznost – SAD

0
258

 

        Pomoći kolegi s posla, zanimati se za zdravlje komšija koji su u poznim godinama, propustiti automobil u vrijeme najvećih gužvi, čitav niz svakodnevnih lijepih gestova odsad će biti predmet naučnih istraživanja na Univerzitetu Kalifornija u Los Angelesu (UCLA), koje je otvorilo Institut za ljubaznost.

        Riječ je o interdisciplinarnoj studiji koja će istraživati ljubaznost kroz evoluciju, biologiju, psihologiju, ekonomiju, kulturu i sociologiju, objašnjava se u saopštenju Univerziteta.

        – Institut Bedari za ljubaznost na UCLA-i želi da bude protivteža aktualnom političkom konteksu u svijetu koji obiluje nasiljem i napetostima – ističe prof. Darnell Hunt, dekan Fakulteta društvenih nauka kalifornijskog Univeziteta u sklopu kojega će djelovati institut.

        Prof. Matthew Harris, suorganizator instituta objašnjava da se ljubaznost krije u svakome od nas i trebaće mnogo istraživanja da bismo shvatili zbog čega ljubaznost može biti tako rijetka u modernom svijetu.

        Naučne studije pokazale su da ljubazne gestove imaju vrlo pozitivan učinak na fizičko i mentalno zdravlje osoba koje ih čine, ali da mogu biti zarazne za ljude koji svjedoče takvim potezima.