05. bruar – Lijek koji stimuliše ponovni rast zuba – Velika Britanija

0
519

Stomatolozi obično rješavaju kvarove zuba tako što bušenjem očiste karijes i popune otvor porcelanom ili amalgamom srebra i drugih metala. Ali istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu imaju novi pristup, jednostavni sistem koji navodi zub da prirodno ispuni otvor.
– To uključuje stavljanje lijeka na mali sunđer koji ide unutar zuba, u otvor koji je napravio ljekar. Lijek stimuliše prirodni proces, koji inače počinje da se pojavljuje poslije oštećenja, ali ga pojačava tako da veliki otvor bude popravljen proizvodnjom prirodnog materijala, dentina – objašnjava prof. Pol Šarp.
Lijek koji stimuliše ponovni rast zuba je već odobren za tretiranje neuroloških poremećaja, kao što je Alchajmerova bolest, a u svrhe ponovnog rasta zuba se koristi u malim dozama i direktno u zub.
Prof. Najdžel Karter iz Fondacije za oralno zdravlje kaže da je nova procedura uzbudljiva alternativa za dentalnu njegu. – Ponovni rast zuba koji je bio izgubljen zbog karijesa mogao bi da bude ogroman korak naprijed ali je takođe važno da zapamtimo da nije trebalo ni da dobijemo karijes. Govorimo o bolesti koju je moguće potpuno spriječiti.