05. decembar – BESPOVRATNA SREDSTVA EU FONDOVA ZA PROGRAM ŽIVJETI ZDRAVO – Hrvatska

0
311

U Ministvu zdravlja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Evropskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Djelotvorni ljudski potencijali. Riječ je o bespovratnim sredstvima koje je ugovorilo Ministarstvo zdravlja, a dodijelit će se Hrvatskom zavodu za javno zdravlje za sprovođenje programa Živjeti zdravo, kojeg je Vlada RH 2015. godine proglasila Nacionalnim programom.
Ugovor su potpisali ministar zdravlja prof. Milan Kujundžić, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje doc. Krunoslav Capak i v.d. direktor Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Potpisivanju je prisustvovao i ministar rada Tomislav Ćorić u svojstvu čelnika Upravljačkog tijela za Operativni program Djelotvorni ljudski potencijali za razdoblje 2014. – 2020.
Program Živjeti zdravo sprovodi Hrvatski zavod za javno zdravlje, krovna javnozdravstvena ustanova koja zajedno sa mrežom županijskih zavoda za javno zdravlje brine o zdravlju hrvatskih građana. Riječ je o programu promocije pravilne ishrane i fizičke aktivnosti radi prevencije gojaznosti, očuvanja i unaprjeđenja mentalnog i polnog i reproduktivnog zdravlja. Cilj projekta Živjeti zdravo je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih činioca te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućen najviši nivo zdravlja i kvaliteta života.