05. februar – POTREBNO JE IZGRADITI NOVA ODJELJENJA HITNE SLUŽBE – Hrvatska

0
256

Ministarstvo zdravlja sa predstavnicima KBC-a Split traži optimalno rješenje kako bi se u idućem razdoblju mogao izgraditi dugoočekivano Odjeljenje hitnog bolničkog prijema (OHBP).
Podsjećajući da je OHBP najdjelotvorniji oblik pružanja hitne medicinske zaštite na nivou bolničke zdravstvene zaštite, u Ministarstvu zdravstva su potvrdili da u ovom trenutku još sedam bolnica u Hrvatskoj nema uspostavljena ta Odjeljenja, zbog čega je njihova realizacija jedan od prioriteta.
U Ministarstvu ističu da su operativnim programom konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine za potrebe uspostavljanja objedinjenih hitnih bolničkih prijema predviđena sredstva Evropskog fonda za regionalni razvoj u vidu sufinansiranja od 85 posto od ukupnog iznosa.
Kako bi za njih aplicirala i realizirala projekt svaka bolnička zdravstvena ustanova obavezna je da izradi potpunu projektnu i tehničku dokumentaciju potrebnu za izgradnju novih ili preuređenje postojećih bolničkih prostora u svrhu uspostavljanja i opremanja OHBP.
Budući da predloženo idejno rješenje KBC-a Split za izgradnju OHBP-a zahtijeva znatna ulaganja, za što bolnica nije predvidjela vlastita sredstva, ministarstvo zdravlja zajedno sa predstavnicima KBC-a nastavit će da traži optimalno rješenje sa svim sadržajima u okviru sredstava ukupno predviđenih za uspostavljanje OHBP-a u svih sedam bolničkih ustanova.