05. januar – Raste broj oboljelih od dijabetesa – Velika Britanija

0
267

Broj osoba oboljelih od dijabetesa i dalje se povećava u cijelom svijetu, a starosna granica se spustila i na mlađe od 13 godina. Novo istraživanje objašnjava ne samo šta aktivira dijabetes tipa 2, već i kako ga treba tretirati. U periodu između 1980. i 2014. broj osoba koje žive sa dijabetesom se povećao u cijelom svijetu i to sa 108 miliona na 422 miliona, pokazali su rezultati istraživanja. Čak 90 odsto oboljelih osoba ima dijabetes tipa 2.

Farmakološke intervencije su učinile malo da zaustave pandemiju dijabetesa. Prije par godina prvi rezultati kliničkog ispitivanja su pokazali da intenzivni programi mršavljenja mogu pomoći osobama oboljelim od dijabetesa tipa 2 da postignu remisiju bez uzimanja bilo kakvih ljekova. To znači da se hronična bolest vrati na početak, i da nema tegoba. Dakle, nije u pitanju potpuno izlečenje, već stanje koje predstavlja jedan vid izlečenja koje može da traje dugi niz godina.

Teorija je pokazala da dijabetes tipa 2 nastaje iz nakupljanja masti u jetri, što indukuje otpornost na insulin i povećava proizvodnju šećera u krvi. Ovi efekti zauzvrat povećavaju nivo insulina u plazmi, izazivajući stanje u kom insulin podstiče proizvodnju masti. Taj povećani nivo masnoće u jetri prouzrokuje prelivanje lipida u nekoliko tkiva, uključujući pankreas. Beta-ćelije, koje su odgovorne za stvaranje insulina, nalaze se u pankreas.

Studija je otkrila da je većina učesnika ispitivanja održavala remisiju tokom dvije godine, ali da je to moguće samo ukoliko su trigliceridi u jetri i masnoća u pankreasu ostali na niskom nivou. Konkretno, gotovo 9 od 10 učesnika koji su uspjeli da smršaju 15 kilograma ili više u ovom eksperimentu preokrenulo je svoje stanje. Nakon dvije godine više od trećine ovih osoba nije imalo potrebu za ljekovima protiv šećerne bolesti najmanje 24 mjeseca.