05. jun – Počeli proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V – Srbija

0
31

Srbija je počela da proizvodi rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V i prva isporuka za domaće potrebe očekuje se ubrzo. Vakcina, koju još nijesu odobrili Svjetska zdravstvena organizacija i EU, proizvodiće se u Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak.

Očekuje se da će institut u idućih četiri do šest mjeseci proizvesti četiri miliona doza, najprije za zdravstveni sistem Srbije, a potom za izvoz. Vakcina Sputnjik V se sada proizvodi i u Argentini, prenijela je ruska televizija Rossiya 24.

Mađarska je zasad jedina država Evropske unije koja uporebljava rusku vakcinu, a Slovačka će to započeti 7. juna, obje ne čekajući odobrenje Evropske agencije za ljekove.

Ruski predsjednik Vladimir Putin promatrao je početak proizvodnje vakcina u Srbiji putem videolinka i rekao da je djelotvornost Sputnjika V “među najvišima u svijetu”.

Dodao je da je Rusija otvorena za saradnju sa svim zemljama, da u vrijeme pandemije političke nesuglasice treba ostaviti po strani i ocijenio “čudnim i kontraproduktivnim pokušaje nekih partnera da ograniče primjenu ruske vakcine”, prenio je portal Sputnjik.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić takođe se javio videolinkom i na ruskom jeziku rekao “Za mene je velika čast označiti početak proizvodnje vakcina Sputnjik V u Srbiji“.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcina iz probne proizvodnje u Torlaku i službeno odobrio da se Sputnjik V proizvodi Beogradu. Srbija u kampanji masovnog vakcinisanja koristi vakcine Sputnjik V, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i kineski Sinopharm, piše Hina.