05. jun – Pronalaženje novih trikova protiv zabrane pušenja – Češka

0
269

Dovitljivost Čeha da nađu rupe u zakonu i zaobiđu zabranu pušenja nema granica, a novi trik su džepne nargile za cigarete iz Kine, pošto je novi antipušački zakon od 31. maja iz zabrane izuzeo upravo tradicionalne nargile, popularne u češkim čajdžinicama.
Češki pušači otkrili su da sam antipušački zakon nigdje precizno i tehnički ne definiše šta su to nargile, ne računajući da bi pod pojmom nargile mogla da prođe i mala posuda poput lule, s vodom, u koju se stavi cigareta i dim uvlači kroz vodu. Te mini nargile za cigarete kineskog proizvođača, nude se sada kao garantovani trik da se i dalje puši i u restoranima, kafeima, barovima, zatvorenim prostorijama gdje je od 31. maja pušenje zabranjeno pod prijetnjom kazne 200 eura za pušača, a 2.000 eura za ugostitelja koji je to dozvolio.
– Skloni smo da smatramo da se zakon ne odnosi na upotrebu džepnih nargila u kojima sagorijeva cigareta, a ne duvan za nargile ili biljna mješavina, da je to izuzetak – saopštila je portparolka Ministarstva zdravlja Štepanka Čehova.
Pravnici su takođe uvjereni da džepne nargile mogu da prođu sve dok se kontrolni organi ne izjasne i ne definišu da li to jesu nargile ili nijesu.
Opšta zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, kao i napolju, kraj dječijih igrališta i na stanicama javnog prevoza, koju je, kao 23. zemlja u Evropi, Češka uvela 31. maja, i dalje je tema dana, a pušači se utrkuju ko će smisliti uspješniji trik da i dalje puši na zabranjenim mjestima, prije svega u kafanama.
Najrasprostranjeniji trik je da se kafana generalno ili samo određenim danima proglasi za privatni klub u kojem sjedi zatvorena grupa ljudi. U tom slučaju niko nema pravo da zamjera što u prostoriji puše, jer to je kao da su se okupili privatno u nečijem stanu.