06. april – Do kraja godine biće dostupno nekoliko desetina inovativnih ljekova – Srbija

0
42

Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) je u 2021. godini obezbedio 5,8 milijardi dinara za stavljanje inovativnih terapija na Listu ljekova.

– Zahvaljujući tome, možemo očekivati da do kraja godine nekoliko desetina inovativnih ljekova postane dostupno našim osiguranicima, što bi bio rezultat kakav nikada ranije nijesmo imali. Da nije bilo pandemije, vjerujem da bi već u prošloj godini, kada smo po prvi put u novijoj istoriji na raspolaganju imali značajna sredstva namijenjena za proširenje Liste inovativnim terapijama, naši osiguranici dobili najefikasnije ljekove koje medicina danas može da ponudi – objašnjava Bojan Trkulja direktor Udruženja proizvođača inovativnih ljekova Inovia i dodao da je zahvaljujući RFZO i podršci ministarstva finansija napravljen petogodišnji plan investiranja u inovativne ljekove pa je ostatak sredstava koja nisu mogla da budu potrošena u 2020. prenesen u ovu godinu.

Konačnu odluku o tome koji inovativni ljekovi će se naći na novoj Listi donose stručna tijela – Republičke stručne komisije koje su formirane prema terapijskim oblastima i daju svoju preporuku i Centralna komisija za ljekove (CKL) koja na osnovu dobijenih preporuka donosi konačnu odluku, piše na stranici Inovia.rs.