06. april – Protesti protiv vlasti zbog lošeg upravljanja epidemijom – BiH

0
48

Najmanje hiljadu građana Sarajeva okupilo se na protestnom skupu tražeći ostavke Vijeća ministara i vlade Federacije BiH, koje krive zbog teške epidemiološke situacije u zemlji, dok se nastavlja istraga o stanju u sarajevskom Kliničkom centru vezano uz tretman najtežih bolesnika s covidom-19.

Poziv na protestno okupljanje uputili su građanski aktivisti posredstvom društvenih mreža. Podsjetivši na činjenicu da je BiH najgora u regionu u nabavci vakcina te da loše organizovani zdravstveni sistem jedva podnosi teret pandemijske krize, organizatori okupljanja poručili su kako je za to najodgovornija izvršna vlast na državnom nivou Federacije BiH. Stoga traže njihovu trenutnu ostavku, kao i preduzimanje hitnih koraka kako bi se nabavile vakcine.

Takve su zahtjeve istakli protesnici prolazeći središtem grada u pratnji velikog broja automobila koji su ih pratili uz istaknute državne zastave.

Istovremeno je tužilaštvo Sarajevske županije potvrdilo da se nastavlja istraga čiji je cilj da se utvrdi umire li veliki broj inficiranih koronavirusom i zbog toga što se najteži bolesnici tretiraju respiratorima sumnjivog kvaliteta. Istraga je već otvorena, a županijsko tužiteljstvo navelo je kako su njihovi tužitelji zajedno s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sprovodili provjere u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) sve do kasnih večernjih sati.