06. avgust – Rijetke neželjene reakcije na vakcine

  0
  26

  Od početka vakcinacije u Crnoj Gori pa do 27. jula crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) prijavljeno je 358 sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina, a ukupno je do tada dato 322.759 doza. Najčešće su, tvrde u toj ustanovi, prijavljivani povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost.

  – Poređenjem broja prijava sumnji na neželjene događaje nakon imunizacije sa brojem primijenjenih doza, zaključuje se da je na svakih 5.000 primijenjenih doza, prijavljeno pet sumnji na neželjene događaje. Učestalost prijavljivanja i karakteristike prijavljenih neželjenih događaja govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, koji su od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije Covid-19 – kazali su iz CInMED.

  Najviše prijava, 231, odnosilo se na vakcinu Sputnjik V, a 71 na vakcinu proizvođača Sinofarm. Institutu je pristiglo 55 prijava na vakcinu proizvođača AstraZeneka, a jedna na Fajzer/Bajontek.

  – Nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača je posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, koja je bila prva dostupna vakcina protiv kovid-19 u Crnoj Gori. Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina protiv kovid-19, zdravstveni radnici su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije – saopšteno je.

  Iz CInMED su kazali da je osim povišene temperature, bola na mjestu primjene i malaksalosti, prijavljivana i glavobolja, drhtavica i bolovi u mišićima i zglobovima.

  – U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih poremećaja, uglavnom kod pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma – naglasili su iz Instituta.

  U Crnoj Gori je do sada prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano 40,3 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 34,2 odsto. Do sada je dato 340.485 doza vakcina protiv koronavirusa. Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 184.259 osoba ili 29,7 odsto, a drugu 156.226 ili 25,2 odsto ukupnog stanovništva.