06. decembar – Uskraćeno pravo na abortus – EU

0
247

U najnovijem izvještaju Savjetu Evrope ombudsman Nil Mužnieks upozorava da je sve veći broj država članica ove panevropske organizacije koje direktno ili indirektno sužavaju prava žena da same odluče da li će prekinuti trudnoću.
-U Evropi je ponovo ugroženo zdravlje žena i njihova seksualna i reproduktivna prava i države moraju da omoguće da žene same donose odluke o svojim životima – upozorava Mužnieks.
Upotreba modernih kontraceptivnih sredstava u nekim zemljama Evrope, kao što su Albanija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina i Jermenija, među najnižima je u svijetu.
– Sudovi u Hrvatskoj, Portugalu i Slovačkoj odbacili su peticije kojima se osporava ustavno pravo žena na pobačaj – navodi ombudsman.
Mužnieks u izvještaju upozorava da su Jermenija, Gruzija, Makedonija, Rusija i Slovačka nedavno usvojile mjere kojima se pooštravaju uslovi za dozvolu prekida trudnoće. Podsjeća se da je Poljska, u kojoj su na vlasti ultrakonzervativci i ultrakatolici, donijela novi zakon po kome žena nema slobodan pristup takozvanoj hitnoj kontracepciji. Pored Poljske, u izvještaju se kritički navode slučajevi zakonodavstva u Sjevernoj Irskoj, Irskoj, Andori, Lihtenštajnu, Malti, Monaku i San Marinu u kojima je prekid trudnoće moguć samo u slučajevima kad je žena silovana ili joj trudnoća dovodi život u opasnost. U većini slučajeva u ovim zemljama ženama koje prekinu trudnoću prijeti zatvorska kazna, a u Sjevernoj Irskoj čak doživotna kazna. U Italiji sedam od deset ljekara odbijaju da dozvole prekid trudnoće, dok u Turskoj žena za to mora da dobije dozvolu svog muža.
– Države su odgovorne i moraju da obezbijede mogućnost ženama da donose odluku same – poručuje u izveštaju Mužnieks.