06. februar – Centar za vantjelesnu oplodnju otvoren u Subotci – Srbija

0
254

Pokrajinski sekretar za zdravstvo, Zoran Gojković, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i direktor Opšte bolnice u Subotici, Slobodan Puškar, prisustvovali su otvaranju Centra za vantjelesnu oplodnju u subotičkoj Opštoj bolnici. Cio projekat izgradnje objekta površine 375 kvadrata i nabavke opreme vrijedan je 300.000 eura, a finansiran je zajedničkim sredstvima Pokrajinske vlade, grada Subotice, Vlade Mađarske i Internacionalnog kluba žena.

– U Srbiji, kao i u cijeloj Evropi, postoji izrazito niska stopa nataliteta sa posljedičnim starenjem i smanjenjem broja stanovnika – izjavio je dr Gojković, ističući da je tendencija rasta infertiliteta prisutna i u Sjevernobačkom upravnom okrugu, pa čak 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dođe do potomstva.

– Zbog toga je u Opštoj bolnici u Subotici otvoren Centar za vještačku oplodnju, koji će parovima u tom dijelu Vojvodine olakšati postupak biomedicinski potpomognute oplodnje – naglasio Gojković i dodao da je Pokrajinska vlada donijela nove mjere populacione politike, kako bi parovima što više pomogla da se ostvare u ulozi roditelja.