06. jul – IZDVOJENO 2,86 MILIONA EURA ZA PROJEKTE IZ OBLASTI ZDRAVSTVA – Srbija

0
281

Ministar pravde Nikola Selaković uručio je 67 ugovora dobitnicima konkursa za dodjelu sredstava prikupljenih od odlaganja krivičnih gonjenja u ukupnom iznosu od 2,86 miliona eura. Selaković je na dodjeli ugovora rekao da je konkurs rezultat primjene posebnih mjera akcijskog plana za borbu protiv korupcije, podsjetivši da je u Skupštini Srbije usvojila izmjene zakona o krivičnom postupku kojim je predviđen način sakupljanja i dodjele ovih sredstava, a sve je kako je istakao, precizirano donošenjem podzakonskih akata.

– Želio bih istaći da je ovo rezultat rada vlade koja u svojim prioritetima ima borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – rekao je Selaković.
Na ovom konkursu je prijavljeno preko 1.200 projekata, a izabrano je njih 67 i to potpuno jednoglasno. Istakao je da će Ministarstvo pravde do detalja pratiti svaki od ovih projekata i način na koji se troši novac.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar podsjetio je da je sanitetsko vozilo jedna pokretna bolnica od koje zavise životi ljudi. Zahvalio se Ministarstvu pravde, tužilaštvu i komisiji što su prepoznali potrebu da se obnovi vozni park. – Za dvije godine smo kupili 64 vozila, ali to nije dovoljno za cijelu Srbiju – rekao je Lončar.
Ministarstvo pravde raspisalo je sredinom marta 2016. godine javni konkurs za dodjelu sredstava prikupljenih od odlaganja krivičnog gonjenja sa ciljem da se tim novcem finansiraju projekti od javnog interesa iz različitih područja, zdravstva, prosvjete, kulture i drugih. Vlada Srbije usovjila predlog projekata kojima će biti dodijeljena sredstva. Na listi se nalaze osnovne škole, domovi zdralja, Institut za neontalotologiju u Beogradu i centri za socijalni rad.