06. jun – Korona da bude profesionalno oboljenje – Srbija

0
35

Sve je više dokaza da je kovid-19 sistemska bolest koja napada sve organe i sva tkiva, a zna se da na nekim organima ostavlja trajne posledice, pa zbog toga treba da bude profesionalno oboljenje. To je izjavio predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić.

Na okruglom stolu u čijem fokusu je bila inicijativa da se kovid, kao u Hrvatskoj, i u Srbiji uvrsti na listu profesionalnih oboljenja, konstatovano je da su u najvećem riziku od te bolesti upravo zdravstveni radnici koji su i podnijeli najveći teret pandemije. Savić je ocijenio da je borba protiv pandemije veliko opterećenje za zdravstveni sistem Srbije.

– Mi želimo da ukaženo da je kovid oboljenje koje može da se utvrdi kao profesionalno za zdravstvenu i djelatnost socijalne zaštite. Tako bi se zaposleni osjećali sigurnije jer bi imali adekvatnu nadoknadu koja bi važila i dalje, a ne samo za vrijeme koje je ugovoreno sa Ministarstvom zdravlja, a svakako bi imalo uticaja i na dalji radni staž zaposlenih – rekao je Savić.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković istakao je da je do sindikalne inicijative da korona postane profesionalno oboljenje došlo pošto su neke zemlje u okruženju, kao i u Evropi, to već učinile.

– Mi smatramo da ima puno argumenata, prije svega za zaposlene u zdravstvstvenom sektoru, ali i za sve one koji se na radnom mjestu inficiraju kovidom da budu tako i tretirani i evidentirani. To utiče i na nadoknadu za bolovanje rekao je Vuković.

Dodao je da je javni sektor u Srbiji aneksima kolektivnih ugovora regulisao da zaposleni imaju tu nadoknadu u punom iznosu.

– Imamo problem sa realnim, privatnim sektorom, i zaista smatramo da sa ovom inicijativom, normalno uz procedure kojima će zaposleni dokazati da je u privatnom sektoru inficiran kovidom-19, bude tretiran tako da je to oboljenje u vezi sa radom i da ima 100 odsto nadoknadu, kao da radi – rekao je Vuković, prenosi 021.rs.