06. jun – Presedan u liječenju raka dojke – Kanada

0
239

Prof. dr Laszlo Radvany iz kanadskog Instituta za istraživanje raka u Ontariju, istakao je da je odgovor pacijentkinje koja je sa uznapredovalim stadijem raka dojke izliječena imunoterapijom na tretman za rak dojke bio bez presedana.

Žena s agresivnim tipom raka dojke koji je prkosio hemoterapiji i proširio se na druge organe izliječena je eksperimentalnim postupkom koji je potstakao njezin imunološki sistem. Ona nema rak već više od dvije godine, otkrio je tim iz Sjedinjenih Država, koji je svoje rezultate predstavio kao novi imunoterapijski pristup za pacijente u završnoj fazi bolesti. Takozvana imunoterapija se već pokazala uspješnom kod nekih ljudi s rakom pluća, vrata materice, leukemijom, rakom kože i prostate, no uspjeh kod raka crijeva, dojke i jajnika još nije zabilježen. Američki tim je u ovom slučaju ekstrahirao limfocite iz pacijentice, modifikovao ih u laboratoriji i zatim ih vratio u tijelo.

Pacijentkinja se za taj eksperimentalni pokušaj prijavila u dobi od 49 godina, nakon nekoliko neuspjelih tretmana konvencionalnom medicinom, stoji u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nature Medicine. Rak se tada već proširio na razne dijelove njenog tijela, uključujući i jetru. Funkcija imunološkog sistema je neutralizovanje neželjenih stranih tijela poput ćelija raka. No, u tome nekad ne uspijeva, često zbog toga što ne prepoznaje ćelije raka koje sadrže DNA pacijenta. Imunoterapijom se odrambene ćelije treniraju da prepoznaju i bore se protiv te bolesti.

U ovoj studiji su naučnici uzeli limfocite iz tumora te ih skenirali kako bi pronašli specifične vrste koje reagiraju na ćelije raka. Reaktivirani su u laboratoriji i vraćeni u tijelo.

Profesor imunoterapije iz londonskog Instituta za istraživanje raka Alan Melcher je istakao da je ovaj slučaj fascinantan i uzbudljiv. – Ovaj rad pokazuje kako moć imunološkog sistema može biti iskorištena za borbu čak i protiv najtežih slučajeva raka – zaključio je prof. dr Melcher.