06. maj – Broj vakcinisane djece raste, ali morbile i dalje prijete – BiH

0
232

Obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubeole i zaušnjaka, teških zaraznih bolesti, u Srpskoj raste u posljednje tri godine, ali je i dalje daleko od dovoljnog za postizanje kolektivnog imuniteta. Za takav imunitet i sprečavanje pojave ovih bolesti potreban je obuhvat od više od 95 odsto, dok je prošle godine to bilo 83,4 odsto. Zbog toga se, kažu stručnjaci, dešava da i ove godine u RS ima 12 osoba oboljelih od morbila, dok je u FBiH broj oboljelih od ove zarazne bolesti premašio 530 ljudi. Većina oboljelih nisu vakcinisani MMR vakcinom protiv ove bolesti.
Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje RS podsećaju da je vakcinacija ključna mjera za sprečavanje zaraznih bolesti, da je spriječila najviše smrtnih slučajeva u istoriji čovječanstva, ali i da je najviše problema sa nevakcinisanjem, sa kojima se suočava javno zdravstvo, bilo upravo sa MMR vakcinom.
– Taj problem počeo je sa objavom članka u Engleskoj u kojem je pojava autizma dovedena u vezu sa ovom vakcinom. Tada je došlo i do pada vakcinacije i obuhvata MMR vakcinom u cijeloj Evropi. Ali to istraživanje nije bilo validno i MMR vakcina nema nikakve veze sa autizmom. Stvar je u tome što se pojava prvih simptoma autizma poklapa sa vremenom davanja vakcine, nakon navršene prve godine, i onda se roditelji vežu za to. Međutim, nakon toga je urađeno mnoštvo istraživanja kojima je obuhvaćeno više od 25 miliona djece, i nijedno nije utvrdilo da je MMR vakcina povezana sa pojavom autizma – podsjetila je epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje RS dr Ljubica Jandrić.
U Japanu je, dodaje, i prekinuto vakcinisanje ovom vakcinom na četiri godine, a obolijevanje od autizma se nastavilo.