06. maj – U svijetu inficirano najmanje 90.000 zdravstvenih radnika – ICN

0
170

Vjeruje se da je širom svijeta inficirano najmanje 90 hiljada zdravstvenih radnika, a možda i dvostruko više, objavilo je Međunarodno vijeće medicinskih sestara i tehničara (ICN).

Koronavirus je dosad usmrtio više od 260 medicinskih sestara i tehničara, saopštilo je ICN i pozvalo vlasti da vode preciznije bilješke kako bi se dodatno spriječilo širenje virusa među medicinskim radnicima i pacijentima.

– Broj inficiranih zdravstvenih radnika je narastao s 23 hiljade na vjerujemo 90 hiljada, no to je i dalje podcijenjena brojka jer nisu uračunate sve države svijeta – rekao je Howard Catton, izvršni čelnik ICN-a.

Broj od 90 hiljada inficiranih zasniva se na podacima udruženja medicinskih sestara, vladinih brojki i medijskih izvještaja iz 30 država.

ICN okuplja 130 nacionalnih udruženja i više od 20 miliona registrovanih medicinskih sestara i tehničara.

Catton je istakao da je broj inficiranih zasigurno veći te da je “skandal” da vlade ne prikupljaju i izvještavaju o infekciji zdravstvenih radnika, što ih i dodatno ugrožava.

I Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da države ne daju dovoljno informacija o inficiranim zdravstvenim radnicima.