06. maj – Uzgojani embrioni bez jajne ćelije i sperme – SAD

0
277

Naučnici sa Univerziteta u Maastrichtu uspješno su uzgojili embrion u jako ranom stadijumu bez korištenja jajne ćelije ili sperme. Tim naučnika pod vodstvom prof. Nicolasa Rivrona s Instituta MERLN sa Univerziteta u Maastrichtu završili su na naslovnicama širom svijeta, zahvaljujući uspješnom uzgoju embrija u laboratoriji bez da su koristili jajne ćelije ili spermu.

Kako bi to postigli članovi Rivronovog tima kombinovali su dva tipa mišijih matičnih čelija. Ćelije su zatim usađene u podstavu maternice žive ženke miša gdje su uspjele započeti proces trudnoće te su uspješno rasle nekoliko dana.
– Ovo je prvi put da smo u laboratoriji od matičnih ćelija stvorili strukture koje imaju potencijal formiranja cijelog organizma – bebe, posteljice i gestacijske vrećice – rekao je prof. Rivron.
Oni koje brine mogućnost ljudskog kloniranja, ne moraju se bojati. Prof. Rivron insistira da njegovo istraživanje jednostavno pomaže u razumijevanju savršenog puta koji mora proći embrion kako bi se zdravo razvijao. Objasnio je da je njegov rad otkrio da su ćelije embriona te koje upućuju ćelije posteljice kako se organizovati i usaditi u maternicu.