06. septembar – Pandemija zaustavila uvođenje HPV vakcine – BiH

0
128

Pandemija novog virusa korona je, nažalost, zaustavila aktivnosti Instituta za javno zdravlje na uvođenju HPV vakcine u kalendar obavezne imunizacije u Republici Srpskoj koje su započete prije dvije godine.

Humani papilom virus (HPV) je vodeći uzročnik raka grlića materice, a u SZO kažu da je vakcina siguran, efikasan i ključan korak u brobi protiv ove bolesti.

Po dostupnim podacima koje su saopštili ljekari, u BiH na godišnjem nivou oko 140 žena umre od raka grlića materice, a oboli oko 550. U slučaju pravovremenog otkrivanja promjena na grliću materice, izlječenje je stopostotno.

Dr Enis Hasanović, ginekolog i direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajeva nedavno je naveo primjer Škotske koja je prije 11 godina uvela obaveznu vakcinaciju za djevojčice, a koja je sada praktično na putu da potpuno iskorijeni ovaj karcinom među svojom populacijom. U zemljama regiona Sjeverna Makedonija je ranije procenat vakcinisanja podigla na 75 odsto, taj procenat je sada oko 50 odsto, ali i dalje daleko najviši u regionu, prenosi Blis.rs.