07. april – Oko pet odsto populacije pati od depresije – Srbija

0
266

Oko pet odsto populacije u Srbiji ima neki vid depresije, a to je oko 420.000 stanovnika – izjavio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar pozivajući se na zvanične podatke.
– Jednostavno, način života i kod nas i u svijetu se promijenio, živimo mnogo brže, sa mnogo više stresa, postajemo otuđeni i to je veliki problem – objasnio je Lončar.
Ministar kaže da ljudi treba više da se posvete svom zdravlju, da razmišljaju o njemu, da se ne otuđuju, da razgovaraju sa najbližima. Prema njegovim riječima, vlada je donijela Strategiju za razvoj zaštite mentalnog zdravlja, što ocjenjuje da je bitno, te obavezan skrining u domovima zdravlja za rano otkrivanje depresije, gdje izabrani doktor to prepoznaje. Takođe, ministar da se rade novi normativi da skoro u svakom domu zdravlja postoji psihijatar, i inače da nije sramota otići kod psihijatra i na vrijeme krenuti sa rješavanjem problema.
Dodao je da iako antidepresivi nisu na pozitivnoj listi ljekova, da su svi neophodni ljekovi tu, a da je želja da se uzmu ljekovi nove generacije, da se ide u korak sa svijetom.