07. avgust -Vakcinišu turiste i doniraju doze a lageri i dalje puni – Hrvatska

0
16

Evropski prosjek imunizacije je oko 60 posto odrasle populacije, a Hrvatska nije došla ni na 45 posto. Na raspolaganju su svim građanima kao i turistima sve vrste vakcina, osim kineskih i ruskih. Svakog dana prvu ili drugu dozu dobije oko desetak hiljada ljudi dnevno.

No, na lageru je oko 800.000 neiskorištenih doza. Pitanje je koliko one još dugo traju i kada će se, koliko god to izbjegavali, baciti.

– Prvim vakcinama kojima ističe rok trajanja, a to je krajem desetog mjeseca imamo 60.000 doza, to su AstraZeneca vakcine i dio toga je namijenjen za donacije – poručio je epidemiolog dr Bernard Kaić.

Hrvatska je dosad donirala 370.000 doza. U Bosnu i Hercegovinu je otišlo 240.000, u Crnu Goru, Kosovo po 30.000, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Kirgistanu po 20.000 i Butanu 10.000 doza.

– Propale bi velike količine vakcina da se sad svi prestanu vakcinisati, svi koji su planirali do kraja osmog, devetog, desetog mjeseca, ali ako nastavimo ovim tempom neće propasti ništa. Doniramo zato jer tako odluči Vlada, ali nije razlog da ne propadne – kazao je dr Kaić, piše Danas.hr.