07. decembar – SRBIJA UVODI REVOLUCIONARNI LIJEK ZA HEPATITIS C

0
339

Reč je o novom lijeku koji je obezbijeđen iz donacije, a njegov efekat je da u 99% slučajeva iz organizma izbacuje hepatitis C. Terapija će biti primijenjena kod pet pacijenata na infektivnim klinikama u Beogradu i isto toliko u Novom Sadu, a po dvoje inficiranih će terapiju dobiti u KBC “Zvezdara”, Vojnomedicinskoj akademiji i gastroenterologiji KCS, kao i u Kragujevcu i Nišu.

Lijek je u obliku tableta i pije se samo 12 nedelja. U SAD tretman po pacijentu košta 82.000 dolara, u susjednoj Hrvatskoj 42.000 eura.

– Na našem tržištu je ovaj medikament registrovan po hitnom postupku 21. oktobra, ali će za pozitivnu listu ljekova koji se izdaju o trošku osiguranja moći da konkuriše tek na proljeće. To, međutim, ne znači mnogo, jer se inovativni ljekovi u Srbiji tek sporadično uvršćuju među one o trošku osiguranja. U Srbiji se pacijenti od hepatitisa liječe preko donacija i kliničkih istraživanja, jer prva linija lijeka koji se primijenjuje kod nas, više nije standard u svijetu jer ima ograničene efekte. Više od 50 odsto pacijenata ne reaguje na standardnu terapiju, a kod 20 odsto virus se vrati. Mi nemamo ni dijagnostiku, odnosno PSR testove, a kad to nemate, za državu nemate ni nove pacijente – kaže prof. dr Jasmina Simonović-Babić iz Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS.

Najnovija terapija dostupna je ne samo u najrazvijenijim zemljama svijeta nego i u okruženju – u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, a sad se uvodi i u BiH. Svjetska zdravstvena organizacija ovaj lijek stavila je na listu esencijalnih (neophodnih) ljekova, koji svaka država treba da finansira.

– Ova terapija predstavlja najbolje rješenje za oboljele, jer su ti ljekovi svojom virusološkom efikasnošću, jednostavnom upotrebom i praćenjem efekata, kao i dobrom podnošljivošću nadmašili ostale protokole liječenja – kaže dr Simonović Babić.