07. januar – Izmjene u zdravstvenom sistemu u 2019. godini – Hrvatska

0
242

S Novom godinom na snagu je stupio izmijenjeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim je u primarnu zdravstvenu zaštitu uveden institut ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te prestaju vrijediti dosadašnje koncesije. Iako moraju ostati pod kapom domova zdravlja, ipak pet posto može otvoriti svoju ordinaciju. Uz niz izmjena u zdravstvenom sistemu, za ovu godinu je najavljena i gradnja Nacionalne dječje bolnice u Blatu, a donijeće se i Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

U prvoj polovini godine će biti donesen novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji donosi delimitiranje participacije čiji maksimum bi sada trebao da iznosi četiri hiljade kuna ili će se uvesti plaćanje od 10 posto vrijednosti.
Objedinjene hitne bolničke službe će se spojiti sa županijskim, gradskim hitnim službama tako da će te lokalne hitne službe fizički dobiti prostor u bolničkim hitnim odjelima i biti prva stanica za pacijente koje će se potom prosleđivati bolničkim kolegama ili će ih sami sanirati. Cilj je smanjenje pritiska na bolničke hitne službe, a plan da se u istoj čekaonici nalaze i lokalna i bolnička hitna služba.
Novost je i plan da medicinske sestre sa završenim trogodišnjim i petogodišnjim studijama sestrinstva započinju s edukacijom, specijalizacijom za hitne timove 2, kako bi mogle obavljati reanimaciju i hitne intervencije.
U prvoj polovini ove godine očekuje se i prvi Nacionalni plan protiv raka koji donosi tačne smjernice dijagnostike i liječenja karcinoma, konkretne potrebe kad je riječ o opremi i uvodi multidisciplinarne timove kao ključne u procesu liječenja oboljelih od raka. S ovom godinom kreću i dva nova nacionalna preventivna programa – za rak pluća i rak prostate.
Priprema se i konkurs za nabavku helikoptera za hitnu pomoć.
Uskoro će zaživjeti i projekat edukacije u vrtićima o oralnoj higijeni i dijeljenje četkica i pasti za zube, a nacionalni program prevencije za rano otkrivanje slabovidih kod četvorogodišnjaka od sada će se odvijati tako što će roditelji poziv i termin za preventivni pregled djeteta dobijati na kućnu adresu.