07. januar – Ljekovi za jačanje libida ne djeluju na starije muškarce – SAD

0
262

Prema novim smjernicama American College of Physicians, stariji muškarci kojima nivo testosterona tokom godina opada, trebali bi za liječenje seksualne disfunkcije da dobijaju jedino testosteronsku zamjenu.

Prodaja raznih tretmana sa niskim ili zamjenskim testosteronom od 2001. do 2011. godine je utrostručena, i to podstaknuta oglašavanjem sa kojim potrošačima obećava da će im jačati vitalnost i libido – s testosteronom u obliku flastera, gelova, tableta i injekcija.

Taj se trend od 2013. mijenja jer su objavljena ispitivanja koja ukazuju na to da ti tretmani nose rizik od moždanog i srčanog udara, a 2016. je i Američka Agencija za hranu i ljekove naložila proizvođačima da moraju na nalepnicama proizvoda da upozore na rizike povezane sa srcem i mentalnim zdravljem.

– Ti ljekovi su i dalje veoma popularni, najviše zbog televizijskih oglasa i raznih oglašavanja – kazao je predsjednik AmericanCollege of Physicians (ACP) dr Robert Meklini i dodao da je prevelik broj reklama koje obećaju „izvor mladosti“.

Na osnovu pregleda, ACP je utvrdio da muškarci sa niskim testosteronom koji je povezan sa starenjem imaju malu korist od tretmana.