07. jul – Otkriveno 20 novih psihoaktivnih supstanci – Srbija

0
218

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je održanje prve sjednica novoformirane komisije za borbu protiv narkomanije u školama. Na sjednici će tim sastavljen od predstavnika nadležnih ministarstava, psihologa i psihijatara razmatrati načine za suzbijanje upotrebe nakrotika među mladima. Lončar je rekao da je utvrđeno postojanje 360 kontrolisanih psihoaktivnih supstanici, a da su međunarodne institucije u poslednjih šest mjeseci otkrile 20 novih.

– Mi sve ovo radimo zato što je droga koja dolazi mnogo opasna, dovoljne su dvije ili jedna tableta da se izgubi život – upozorio je Lončar.

On je rekao da je cilj vladine komisije da se što širi krug ljudi, a posebno djece upozna sa posledicama upotrebe narkotika i kako se postaje zavisnik. Jedan od predloga koji će komisija usvojiti je obilazak učenika srednjih škola ustanovama u kojima se liječe zavisnici. Dodao je da je jedna od ideja i da se zaposleni u klubovima i splavovima obuče za pružanje prve pomoći, jer na taj način mogu odmah da reaguju i spasu nečiji život.

Kako su prenijeli mediji, četvoro mladih umrlo je u poslednjih mjesec dana u Srbiji zbog upotrebe narkotika.