07. jul – RUSKI LJEKARI RADE NA PRONALASKU LIJEKA ZA NEZLJEČIV OBLIK RAKA – Rusija

0
264

Ruski naučnici ostvarili su velik pomak u pronalasku lijeka protiv jednog od najmalignijih tumora raka neizljećivog Krebs-2 tumora. Stručnjaci Instituta za citologiju i genetiku, koji je sibirska podružnica Ruske akademije nauka, razvili su novu metodu liječenja raka, baziranu na njihovom otkriću markera matičnih ćelija raka i njihovih specifičnih svojstava. Njihovi eksperimenti na laboratorijskim miševima pokazali su da je moguće zaustaviti rast ćelija tumora uz pomoć DNK, zajedno u paketu sa hemoterapijskim lijekom.
Matične ćelije koje iniciraju tumor imaju izrazita obilježja – pojasnila je dr Evgenia Dolgova, koja učestvuje u ovoj studiji. Upravo ta osobina omogućava ruskim naučnicima da pronađu matične ćelije unutar samog tumora. Ruski naučnici su u DNK sondu ubrizgali specifičnu flourokromatsku boju, a ćelije, koje su primile fragmente tog DNK, počele su da svijetle crveno u određenom spektru. To je ujedno pomoglo i u njihovom lociranju i identifikaciji. Tokom eksperimenata, naučnici su otkrili da fragmenti ubrizgane obojane DNK koje hvataju matične ćelije raka u sebe, nakon izlaganja tih matičnih ćelija tumora hemoterapiji, može izazvati prestanak rada tih matičnih ćelija. To zapravo znači da se tumor više ne može obnavljati, odnosno da odumire nakon određenog vremena.
– Miševi izliječeni tom terapijom naknadno su tokom razmnožavanja dobili u potpunosti zdrav podmladak. Otkrili smo da te matične ćelije tumora, koje ga i uzrokuju, treba ubiti u vrijeme oporavka nakon efekata specifičnih hemoterapijskih ljekova. U tom periodu, te ćelije su osjetljive na terapeutski režim koji smo razvili. Kad je tumor lišen svojeg organizacijskog centra, imunološki sistem će eliminisati rezidualne lezije i doći će do punog oporavka – istaknuo je dr Sergej Bogačev, šef laboratorije za inducirane ćelijske procese na pomenutom institutu.