07. jun – Korupcija kao način života – BiH

0
44

Bosna i Hercegovina je vrlo visoko na ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije. U takvom ambijentu, sve oblasti društva preuzela je korupcija, a poseban akcenat je na pravosuđu, zatim zdravstvu i javnoj upravi. Sva borba protiv korupcije, svede se na kraju na borbu nevladinih organizacija, koja završi na upozorenjima i predstavljanju rezultata. Iako iz EU upozoravaju da je pravosuđe u BiH visokorumpirano i da su reforme neophodne, ništa se konretno na tom planu ne dešava.

Možemo slobodno reći da se godinama ništa ne mijenja. Naprotiv, svake godine stanje je sve gore. Naročito su pravosudne institucije u BiH, prema svim parametrima i rezultatima koje postižu, postale reper za ocjenu stepena korupcije i oko kojeg političke strukture ostvaruju svoje interese. Nebinto da li se tu radi o predmetima koji ostaju u ladicama godinama po instrukcijama političara, ili o odustvu reakcije po službenoj dužnosti kada je riječ o slučajevima koje mediji otkriju.

Ocjena stanja u BiH je ista kao i prošle godine i najgora je od 2012.godine. BiH nije ostvarila nikakav napredak na polju borbe protiv korupcije, prije svega zbog političke opstrukcije ključnih reformi, za razliku od zemalja u okruženju. To se navodi i u zvaničnim izvještajima nevladinih organizacija koje se bave istraživanjem korupcije u BiH. Stand