07. jun – Nastavljaju sa popuštanjem mjera – Slovenija

0
33

Slovenija nastavlja s popuštanjem mjera uvedenih zbog COVID-19, a ublaženo je nekoliko ograničenja koja se odnose na masovna okupljanja, smještajne kapacitete i kupovinu.

Prisustvo javnim manifestacijama je još ograničeno na osoblje i posjetioce koji su vakcinisani, oporavljeni od COVID-19 ili testirani, ali je od sada moguće da one budu popunjene sa 75 posto kapaciteta, u odnosu na 50 posto koliko je važilo do sada, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.

Na otvorenim prostorima posjetioci događaja koji sjede moraju biti udaljeni najmanje jedan metar, dok udaljenost od 1,5 metra i dalje važi za one koji stoje, osim za članove istog domaćinstva.

Turistički objekti do 60 smještajnih jedinica mogu od sada nuditi do 45 smještajnih jedinica, dok oni veći, uključujući i kampove mogu popuniti do 75 posto svog kapaciteta.

Bazeni su od sada otvoreni za sve goste koji su vakcinisani, testirani ili oporavljeni od COVID-19, osoblje takođe mora ispuniti ove kriterije, a sve prema ograničenju kapaciteta od 75 posto.

Ukinuta je i zabrana posluživanja i konzumiranja hrane i pića, a prodavnice moraju osigurati 10 kvadratnih metara po kupcu, što je manje od dosadašnjih 20 kvadratnih metara.