07. maj – Najviše zaraženih krpelja u Kolubarskom okrugu – Srbija

0
283

Godišnje se lajmska bolest registruje kod sedam do 13 na 100.000 ljudi. Rani simptomi su nespecifični pa je postavljanje dijagnoze otežano, zbog čega oboljenje može da ostane neprepoznato do najteže faze.
Brojnost krpelja od polovine februara se povećava i tako će biti sve do kraja septembra, ukoliko ih visoke temperature vazduha ne primoraju da se povuku u stanje mirovanja. Stručnjaci zato upozoravaju da je potreban oprez, naročito tokom boravka u prirodi, jer ujedom krpelja mogu da se prenesu mnoge bolesti od kojih je najčešća lajmska.
-U Srbiji, lajmska bolest predstavlja vodeću u grupi vektorskih oboljenja koju prenose zglavkari. Godišnje se zarazi između sedam i 13 na 100.000 ljudi. Najviše zaraženih krpelja ima u Kolubarskom, a najmanje u Jablaničkom okrugu – kaže Radmila Zlatić Sibinović, biolog iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.
S obzirom na to da su rani simptomi lajmske bolesti nespecifični i podsećaju na početni stadijum mnogih oboljenja, postavljanje dijagnoze je otežano kod onih kod kojih nije došlo do pojave karakterističnih kožnih promena. Ukoliko se bolest ne prepozna i ne liječi na vrijeme, nakon nekoliko nedelja razvija se drugi stadijum sa neurološkim simptomima, pojavom bolova u zglobovima i kardiološkim simptomima, a ukoliko se i u ovoj fazi bolest ne tretira nakon više mjeseci ili godina ona ulazi u treću fazu sa teškim neurološkim ispadima, promjenama na zglobovima i koži.