07. mart – Sastavljena lista državama gdje (ne) smete da pijete vodu sa česme

0
298

Australijski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti napravio je listu mjesta širom svijeta gdje se turistima preporučuje ili ne preporučuje da piju vodu sa česme.
Ako je sudeći po ovoj listi, u 187 država svijeta turistima se savjetuje da ne piju vodu sa česme, mada se ističe da to ne znači nužno da je voda neispravna za piće, već da vaš organizam nije navikao na vodu u tim područjima.
Ako planirate neko putovanje treba da znate da vodu sa česme, prema ovim informacijama, bez bojazni možete da pijete u: Španiji, Italiji, Kanadi, SAD-u, Čileu, Islandu, Velikoj Britaniji, Finskoj, Singapuru, Poljskoj, Japanu, Saudijskoj Arabiji, Australiji. Voda sa česme je za turiste bezbjedna, između ostalog, i u Belgiji, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Malti, Holandiji, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švajcarskoj.
Lista zemalja u kojima se turistima ne preporučuje da piju vodu sa česme je dugačka. Česmovača turistima se ne preporučuje npr.: u Albaniji, Argentini, Azerbejdžanu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Brazilu, Bugarskoj, Kini, Kipru, Egiptu, Indiji, Indoneziji, Meksiku, Crnoj Gori, Maroku, većem dijelu Afrike, Rumuniji, Rusiji, Tajlandu, Turskoj…