08. april – Bolnice ostale i bez onkoloških ljekova – Hrvatska

0
59

Hrvatske veledogerije već neko vrijeme ne isporučuju ljekove bolnicama zbog ogromnog duga, a iz vlade pokušavaju da umire situaciju, tvrdeći da će problem biti riješen uksoro, piše zagrebački Jutarnji list.

Ukazuje se da nestašica ljekova u bolnicama postaje sve veći problem nakon što su veledrogerije zbog ogromnih dugova obustavile isporuku.

Ministarstvo zdravlja, odnosno vlada, nijesu u proteklih desetak dana uspjeli da se dogovore sa veledrogerijama o plaćanju duga koji iznosi 6,5 milijardi kuna.

Ivan Klobučar, šef Oktal Pharme, jedne od hrvatskih veledrogerija, za N1 je rekao da imaju ogroman pritisak iz bolnica.

– Zovu nas zamjenici direktora, pomoćnici ili šefovi odjeljenja, traže da im dostavimo određene ljekove. Mi smo jasno i glasno rekli da to više nismo u stanju zbog ogromnog duga koji postoji – rekao je Klobučar i dodao da je riječ i o akutnim terapijama za onkološke bolesnike, koji moraju redovno da primaju ljekove.

Upozoro je da je pitanje trenutka kada će, kako je rekao, negdje eksplodirati jer ljudima, ako su bolesni, to je naravno najveći problem u životu. Situacija, ističe on, nije za smirivanje, nego za rješavanje, prenosi Tanjug.