08. avgust – Kontraverzni projekat šokirao svijet – Kina

0
264

Naučnici tvrde da su stvorili prvi svjetski hibrid čovjeka i majmuna pomoću revolucionarnih naučnih tehnika, javlja Mirror. Embrion čovjeka-majmuna u koji su dodate ljudske ćelije i majmunski embrion stvorili su naučnici u Kini. Nadaju se da će njihov izum stvoriti beskonačnu proizvodnju ljudskih organa za transplantaciju.

Odmah su se kritičari digli na noge i upozorili da će se zbog ovoga stvoriti vrlo uznemirujuće dileme oko etike hibrida čovjeka i životinja. Projekt je vodio španski naučnik prof. Juan Carlos Izpisua u laboratoriji u Kini, rekla je za El Pais saradnica projekta Estrella Nunez. Naučni tim činili su članovi Instituta Salk u Kaliforniji, SAD te Katoličko sveučilište Murcia (UCAM) u Španiji. Drugi naučnici se plaše da bi matične ćelije u životinji razvile ljudski središnji sistem. Nunez, biolog i potpredsjednica istraživačkog tima na UCAM-u kazala je da su rezultati vrlo obećavajući. – Od UCAM-a i Salk instituta sada pokušavamo ne samo krenuti naprijed i nastaviti da eksperimentišemo s ljudskim ćelijama i ćelijama glodara i svinja, nego i s primatima koji nisu ljudi – kazao je prof. Izpisua.

Tim je stvorio mehanizam tako da ako ljudske ćelije pređu u mozak, one će se samouništiti. No, eksperiment postavlja etička pitanja jer se drugi naučnici boje da bi matične ćelije mogle razviti ljudski središnji nervni sistem u životinji.