08. decembar – Pronađeni tragovi drevnog soja bakterije kuge – Švedska

0
245

U najnovijem istraživanju koje je objavljeno u naučnom časopisu Cell, otkriveno je da je pronađen najstariji poznati tip kuge na svijetu, star gotovo 5000 godina, izvan malog grada na zapadu Švedske. Grupa istraživača iz Švedske, Danske i Francuske analizirala je kosture iz grobnice izvan Falköpinga, te su pronašli DNA tragove gram-negativne štapičaste bakterije Yersinia petis, koja uzrokuje kugu. Ostaci su pripadali farmeru koji je živio na tom području prije oko 4900 godina.

Prema riječima istraživača, svi sojevi kuge koji su otkriveni u kasnijim razdobljima, od kojih je najpoznatija Crna Smrt koja je ubila više od 50 miliona ljudi u 14. vijeku, varijante su tog tipa koji je pronađen u Švedskoj. – Otkriće tako rane varijante kuge u Falköpingu bilo je potpuno neočekivano, budući da su raniji nalazi ukazivali da je porijeklom iz Azije – rekao je arheolog Karl-Göran Sjögren sa Univerziteta Gothenburg.

Pretpostavka istraživača je da je kuga započela u Kukuteni-tripiljskoj kulturi sjeverno od Crnog mora, nekoliko stotina godina prije nego što je došla do Falköpinga te se potom proširila na zapad i istok.