08. februar – STAVLJEN VETO NA ŠEĆER U HRANI BEBA I DJECE – Francuska

0
303

Poslanici Evropskog parlamenta stavili su veto na nacrt predloga Evropske komisije koji dozvoljava da u hrani za bebe i djecu bude tri puta više šećera od količine koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija, odnosno do 30 posto.
Na zasijedanju u Strazburu poslanici su poručili da se novorođene bebe i mala djeca moraju zaštiti od gojaznosti i da hrana za bebe koja se proizvodi i prodaje na teritoriji EU mora imati onu količinu šećera koju predlaže SZO.
– Današnje glasanje važan je korak koji garantuje da će regulative EU o hrani za bebe braniti njihovo zdravlje. Predlog Evropske komisije dozvolio bi veće količine šećera u hrani za najmlađe od onih koje propisuje SZO. Veliki unos šećera kod najmlađe djece dovodi do prekomjerene gojaznosti i niza zdravstvenih problema – kazala je poslanica Zelenih Kejt Tejlor.
Evropski poslanici predložiće državama članicama EU da dodatno smanje količine šećera i konzervansa u prehrambenim proizvodima za djecu.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje potpuno odsustvo ili ne više od 10 posto šećera u ishrani djece. Međutim, Evropska komisija dozvolila je proizvođačima da u hranu za bebe stavljaju tri puta više šećera od propisanih količina.
Poslanici Evropskog parlamenta poručuju da je nepravilana ishrana kod djece jedan od najvećih uzročnika bolesti i preveremene smrti na globalnom nivou, veći od pušenja, alkohola ili koriščenja psihosotropnih supstanci.
Evropski parlament će razmatrati i zabranu korišćenja GMO namirnica u hrani za bebe.