08. maj – Obilježen Svjetski dan borbe protiv raka jajnika – Srbija

0
296

U Srbiji svakog dana obele dvije žene od raka jajnika, a jedna umre. Statistika pokazuje da je u Srbiji u posljednjih 20 godina od ove bolesti život izgubilo oko 10.000 žena.
Podpredsjednica Vlade i predsjednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihailović kaže da se u borbi protiv ove bolesti mora uključiti cijelo društvo, da se mora više raditi na preventivnim pregledima, kako bi žene na vrijeme saznale za bolest i da budu kvalitetno liječene. Ona naglašava da današnja medicina nije samo pitanje preživljavanja određenih bolesti, već je i pitanje kvaliteta života. Tvrdi da će se zalagati za viši nivo brige za mlade žene kojima se bolest otkrije u odmaklom stadijumu.
-Za mlade žene koje se nisu ostvarile kao majke da kroz banku ćelija, nakon liječenja mogu postati majke, a za sve one kojima se bolest otkrije u odmakloj fazi da učinimo više kroz otvaranje hospisa koji postoje svuda u svijetu- naglasila je Mihailović.
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko podsjetio je da je država od prošle godine uvela 23 inovativna lijeka za liječenje pacijenata u Srbiji, a da se jedan od njih odnosi na liječenje oboljelih od raka jajnika, ali sa mutacijom BRCA genima.
U svijetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva oboljelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa tom bolešću. Karcinom jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene, a 8.maj u cijelom svijetu se obilježava kao Svetski dan borbe protiv te bolesti.
Ove godine Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika se obilježava pod sloganom Danas nam je struka potrebna, a u Knez Mihajilovoj ulici su se dijelile edukativne brošure i flajeri, a i popunjavo se Upitnik o istinama i zabludama vezanim za rak jajnika. Lekari i predstavnici pacijenata davali su građanima svjete, sugestije i odgovore na sva pitanja.