08. novembar – RE-SET SAMIT Efikasan zdravstveni sistem za dobrobit pacijenata – Srbija

0
69

Digitalna transformacija zdravstvenog sektora ima noseću ulogu u vremenu kada je očuvanje zdravlja ljudi postalo pitanje svih pitanja, kao i uvođenje inovativnih ljekova na listu, tako da budu dostupni svim građanima, zaključeno je na Re-set konferenciji posvećnoj zdravstvu Razvoj zdravstvenog sistema u Srbiji. Veliki koraci su načinjeni poslednjih godina kada je riječ o inovativnim ljekovima, a država ulaže velika sredstva u ovakve terapije, konstatovano je na prvom panelu Značaj inovacija u zdravstvu.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), istakla je da bi „svi voljeli da možemo sve inovativne ljekove da stavimo na listu ljekova, ali ne postoji država na svijetu koja je to uspjela“.

– Kada lijek stoji na listi ljekova, znači da je o trošku države i to je izazov za mnogo ekonomski jače države – konstatovala je prof. Škodrić.

Ona je navela da je u periodu od 2007. do 2015. 21 inovativni lijek stavljen na listu ljekova, a u poslednje tri godine stavljen je 51 inovativni lijek. Dodala je da je Ministarstvo finansija omogućilo Fondu da zadrži novac i 5,8 milijardi biće sada uloženo u inovativnu listu ljekova. Kurir