08. oktobar – Evropska federacija podnosi prijavu zbog kršenja prava ljekara – Hrvatska

0
252

Evropska federacija ljekarskih sindikata (FEMS) najavila je da će podnijeti prijavu nadzornim tijelima Međunarodne organizacije rada zbog kršenja radnih i sindikalnih prava hrvatskih ljekara. Usvajanje tog predloga predložio je predsjednik Glavne skupštine FEMS-a Joao De Deus na jesenjem zasijedanju skupštine FEMS-a koja je održana u Rigi (Latvanija) od 3. do 5. oktobar, saopštio je Hrvatski ljekarski sindikat.

Pokretanje postupka pred međunarodnim institucijama zbog kršenja radnih i sindikalnih prava hrvatskih ljekaraa prethodno je zatražila predsjednica Hrvatskog ljekarskog sindikata (HLS) Renata Čulinović-Čaić koja je učestvovala na Skupštini FEMS-a.

Čulinović-Čaić takođe je Generalnoj skupštini podnijela nacionalni izvještaj o stanju s ljekarima u Hrvatskoj i zatražila da FEMS pokrene postupak. Prijava FEMS-a Međunarodnoj organizaciji rada samo je prvi u nizu koraka koje će ta organizacija preduzeti pred međunarodnim i evropskim institucijama za zaštitu hrvatskih ljekara, navodi se u saopštenju.