09. avgust – Prekid trudnoće pilulom, bez bolničkog liječenja – Italija

0
95

Prekid trudnoće uz pomoć pilule sve do trećeg mjeseca trudnoće moguć je bez bolničkog liječenja, odluka je kojom je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranza stavio tačku na oštre polemike i proteste u javnosti i u parlamentu o tome da li žena može prekinuti trudnoću bez bolničkog liječenja ili ne.

Protesti, polemike, demonstracije i parlamentarna interpelacija su pokrenuti nakon što je predsjednica regije Umbrija, gdje su na vlasti partije desnice, Donatela Tesei, u jeku pandemije i karantina, donijela odluku da u njenoj regiji žene moraju da odleže tri dana u bolnici ako se odluče da pilulom prekinu trudnoću.

Žene su u ovoj odluci odmah vidjele pokušaj da im se oteža i komplikuje odluka o pobačaju, pa su se širom Italije, čim je to epidemiološka situacija dozvolila, pobunile. Vidjele su u tome, ne samo žene već i ginekolozi, pokušaj promjene zakona koji je na snazi već 10 godina i koji dozvoljava prekid trudnoće takozvanom pilulom “dan kasnije”.

Ministar Speranza je objavio da je njegova odluka bazirana na mišljenju državnog Visokog instituta za zdravstvo, a žene su masovno odluku pozdravile kao korak naprijed prema slobodi žena i slobodi vlastitog odlučivanja.

Pobačaj do trećeg mjeseca trudnoće odobren je u Italiji zakonom broj 194 iz 1978. godine, a prije deset godina je dopunjen mogućnošću da se prekid obavi uz pomoć takozvane “abortus tablete”.