09. februar – Na referendumu podržali zakon protiv homofobije – Švajcarska

0
267

Švajcarci su uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu polne orijentacije, pokazuju prve projekcije. Zakon je podržalo 62 posto glasača tokom glasanja na referendumu, saopštio je institut GFS Bern.

Po projekcijama, švajcerski glasači su odbacili na istom referendumu drugu inicijativu kojom se pozivalo da barem 10 posto novih stambenih zgrada grade neprofitna udruženja u pokušaju da se smanje troškovi života. Institut GFS Bern navodi da je samo 42 posto podržalo taj predlog, prenosi Reuters.

Novim zakonom se proširuje postojeći zakoni protiv diskriminacije i na polnu orjentaciju. Protiv reforme kaznenog zakona usvojene 2018. pobunili su se konzervativni i populistički krugovi, koji su upozoravali na cenzuru i kršenja slobode izražavanja.

Druge stranke su ocijenile nedovoljnom zaštitu protiv diskriminacije na osnovu polne orijentacije i pozvale građane da kažu “da” reformi. Pobornici teksta ističu da je diskriminacija na osnovu polne orjentacije već kažnjiva u drugim evropskim zemljama i da su Vijeće Evrope i UN tražili od Švajcerke da pojača svoje zakone protiv homofobije.

Novi zakon kažnjava javno omalovažavanje i diskriminaciju bilo koje osobe na osnovu njezine polne orijentacije, ili bilo koji stav usmjeren na podsticanje mržnje pisanim putem, u govoru, fotografijama ili gestovima. Restorani, hoteli, prevozne firme, bioskopi ili bazeni neće moći onemogućiti pristup osobama zbog njihove polne orjentacije. Zakon predviđa kazne do tri godine zatvora.