09. maj – Nedostaje 12.000 medicinskih sestara i tehničara – Hrvatska

0
233

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva 12. maja, sindikat medicinskih sestara i tehničara upozorio je da hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 12.000 njihovih kolega, njih 2.000 predalo je zahtjev za odlazak u inostranstvo, pa poziva na peduzimanje koraka koji će spriječiti njihov odlazak jer bi se u suprotnom, upozoravaju, mogao urušiti zdravstveni sistem.
– Već dugi niz godina se upozorava da mlađi radnici, najčešće zbog plata, loših uslova rada i nepriznatih koeficijenata, odlaze u inostranstvo dok stariji odlaze u penziju, a manjak radnika može prouzrokovati upit kvaliteta zdravstvene zaštite. No, uprkos brojnim upozorenjima nadležne institucije šute – poručila je Ankica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara na konferenciji za novinare.
Upozorila je da nedostatak medicinskih sestara i tehničara značajno opterećuje one radnike koji su ostali u sistemu zdravstvene zaštite, a zbog stresa i fizičkog preopterećenja ti ljudi nerijetko obolijevaju i završavaju na bolovanju, što dodatno otežava ionako tešku situaciju.