09. mart – Ljekari uvrijeđeni zbog povišice plate – Kanada

0
269

Više od 500 kanadskih ljekara zajedno s više od 150 studenata medicine, potpisalo je otvoreno pismo, u kome izražavaju protest što su im povećane plate. – Mi, ljekari u Kvebeku, koji vjerujemo u snažan javni sistem, protivimo se nedavnom povećanju plata, koje su ispregovarala naša medicinska udruženja – navodi se u pismu.

Potpisinici pisma navode da su uvrijeđeni što će dobiti povišice, dok se medicinske sestre i pacijenti nalaze u nepovoljnom položaju. – Povišice su još šokantnije jer se naše medicinske sestre, službenici i ostali profesionalci suočavaju s vrlo teškim radnim uslovima, dok naši pacijenti žive s nedostatkom pristupa potrebnim službama zbog drastičnih smanjenja plata proteklih godina i centralizacije vlasti u Ministarstvu zdravlja. Izgleda da su jedino naše plate imune na ta smanjenja – navodi se u pismu. Sistem za javno zdravlje Kanade pruža univerzalno pokriće za medicinski neophodne usluge za zdravstvenu njegu, koje se pružaju na osnovu potrebe, prije nego mogućnosti za plaćanje, navodi se na sajtu kanadske vlade.

Potpisnici pisma traže da se novac, koji je predviđen za njihove povišice, vrati u sistem. Prosječna bruto plata ljekara na godišnjem nivou u Kanadi je 260.924 dolara za usluge u klinici, pokazao je izvještaj kanadskog instituta za informacije o zdravstvu, koji je objavljen u septembru prošle godine.