09. novembar – Dječak-leptir dobio potpuno novu kožu

0
320

Doktori dječaka koji živi u Njemačkoj i boluje od bulozne epidermolize, teške bolesti kože opasne po život, izjavili su da su eksperimentalnom genskom terapijom uspjeli da mu stvore potpuno novu kožu.
Dječak-leptir Hasan (9), rođen u Siriji, smješten je prije dvije godine u bolnicu u Njemačkoj, s rijetkom, neizlječivom bolesti kože, izazvanom mutacijama gena. Zbog te bolesti koža je izuzetno osjetljiva na dodir, kao krila leptira, i gotovo konstantno je puna plikova i otvorenih rana, navodi Asošiejted pres.
Za njegov slučaj angažovani su doktori iz Italije koji su uzeli mali uzorak dječakove kože i u laboratoriji dodali njenim ćelijama ispravnu verziju lošeg gena. Potom su mu presadili takvu genetski modifikovanu kožu.
Poslije niza operacija kojima mu je spašavan život, dječak Hasan je dobio novu, genetski modifikovanu kožu koja prekriva 80 odsto njegovog tijela, navodi BBC.
Sada, dvije godine kasnije, njegova koža izgleda potpuno normalno. Doktori navode da je stanje dječaka toliko napredovalo da ne samo da mu više nijesu potrebni ljekovi, već je ponovo krenuo u školu i čak igra fudbal.