09. novembar – Najmanji broj pušača u istoriji – SAD

0
237

Cigarete su sve manje popularne u Sjedinjenim Državama gdje su zdravstvene vlasti objavile da pušači čine 14 posto stanovništva, što je najniži nivo ikada zabilježen u zemlji. Oko 34 miliona odraslih Amerikanca puši, prema istraživanju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz 2017. Godinu dana ranije, 2016., stopa pušača je iznosila 15,5 posto. Broj pušača je pao za 67 posto u odnosu na 1965., prvu godinu kada je National Health Interview Servey skupljao podatke, prema izvještaju CDC-a.

– Taj najniži nivo je važan uspjeh javnog zdravstva – istakao je direktor CDC-a Robert Redfiled.
Istraživanje pokazuje bitan pad među mladim pušačima u odnosu na prethodnu godinu: oko 10 posto Amerikanca starih između 18 i 25 godina je 2017. pušilo, a 2016. ih je bilo 13 posto. Među mladima je jako poraslo korištenje e-cigarete. Vlasti razmatraju zabranu privlačnih aroma koje se koriste u elektronskim cigaretama.
Svaki peti odrasli Amerikanac, 47 milijuna ljudi, i dalje konzumira jedan proizvod na bazi duvana, cigarete, cigare, e-cigarete, nargile, duvan bez dima koji se žvaće, šmrče, i taj broj je stalan posljednjih godina.
Cigareta je i dalje prvi uzrok bolesti i smrti koje se mogu izbjeći u Sjedinjenim Državama i ubija oko 480.000 Amerikanaca svake godine. Cigareta je prvi uzrok smrti povezanih s rakom u Sjedinjenim Državama. Oko 16 miliona Amerikanca pati od bolesti povezanih s duvanom.