09. novembar – Sajt Vlade lako dostupan slijepim i slabovidim osobama – Srbija

0
269

Za samo tri dana otkako je novi sajt Vlade pušten u funkciju, stiglo je oko 300 pitanja građana, a ministarstva imaju rok od 72 sata da odgovore. Sajt je redizajniran poslije 14 godina i prvi put sadrži softver koji omogućava lako korišćenje slijepim i slabovidim osobama. Novi portal predstavljen je u Savezu slijepih Srbije, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, koja je poručila da Vlada mora da bude u službi svih svojih građana.
Novi sajt Vlade Srbije U službi građana u fokusu ima funkcije koje korisnicima pružaju mogućnost da se informišu o zapošljavanju, zdravstvu, obrazovanju, osiguranju.
Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović ističe da su preduzete sve mjere da podaci građana budu bezbjedni i zaštićeni, ali i opominje sve koji bi zloupotrijebili sadržaj sajta Vlade, grb, zastavu ili druge elemente da će snositi odgovornost.
Novi sajt sadrži odgovarajući softver teext to speech, koji su uradili domaći stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i novosadska kompanija Alfa num i zato je prvi sajt dostupan i slijepim i slabovidim osobama.